ΕΓΩ , ΕΣΥ, ΕΜΕΙΣ !   ΝΕΟ !


Στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων και των σχολικών δραστηριοτήτων / προγραμμάτων Αγωγής Υγείας οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Ε΄ και Στ΄ του Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρούδας εκπόνησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με την ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας με τίτλο : « ΕΓΩ , ΕΣΥ, ΕΜΕΙΣ ! » Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάχθηκε στον άξονα των εργαστηρίων δεξιοτήτων : « ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ : Α ) ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ – ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ , Β ) ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ : ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ » .

Υπεύθυνες του προγράμματος και αρωγοί στην προσπάθειά τους αυτή οι δασκάλες τους ΠΕ 70 , η Κα. Στράτου Γεωργία και η Κα. Γαλατίδου Χρυσούλα αντίστοιχα . Στο πρόγραμμα για την Στ΄ συμμετείχαν και ο μουσικός ΠΕ 79.01 του Σχολείου μας , ο Κος. Γερεμπακάνης Εμμανουήλ και η δασκάλα ΠΕ 70 , η Κα. Ταφάκη Μάρθα .

b

Α Γ

Σκοπός του προγράμματος ήταν οι μαθητές/-τριες να ενημερωθούν για το προσφυγικό, να συνεργαστούν και να εκφραστούν δημιουργικά, να αναγνωρίσουν τη διαφορετικότητα και να μάθουν να μοιράζονται και να σέβονται τους άλλους κατανοώντας τα δικαιώματά τους και τις ανάγκες τους .

Ειδικότερα και πιο αναλυτικά τέθηκαν οι στόχοι :

  • Να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη, τις δεξιότητες και την ικανότητα να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους .

  • Να κατανοήσουν την έννοια της διαφορετικότητας και του αποκλεισμού.

  • Να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα και να δικαιολογούν τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων που διώκονται.

  • Να αναπτύξουν την ενσυναίσθησή τους, κατανοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και τα συναισθήματα που βιώνει ένας ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας στην προσπάθειά του να επιβιώσει.

  • Να συνεργαστούν και να εκφραστούν δημιουργικά.

Η υλοποίηση του προγράμματος στηρίχτηκε στις αρχές και τις τεχνικές της βιωματικής μάθησης και της ενεργητικής συμμετοχής. Η εκπαιδευτική διαδικασία συμπεριέλαβε καταιγισμό ιδεών, συμμετοχή και συνεργασία σε ομάδες, παιδαγωγικές δραστηριότητες, ανταλλαγή σκέψεων και συναισθημάτων, ελεύθερη έκφραση (παιχνίδι ρόλων , ζωγραφική ,ποίηση, μουσική ) , συζήτηση . Συνδέθηκε διαθεματικά με Γλώσσα , Γεωγραφία , Μουσική , Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή καθώς και με τα Εικαστικά .

Οι πληροφορίες και οι οδηγίες για την πραγματοποίηση των ενεργειών αντλήθηκαν από το υλικό της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. σε συνεργασία με τη Συντονίστρια Προσφύγων της Π. Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού δράσης οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν :

  • Επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης .

  • Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης στο Βασιλικό θέατρο : « Πολυξένη » .

Οι ενέργειες που πραγματώθηκαν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους ήταν :

  • Συζήτηση για τις αλλαγές στη ζωή μας και ιδιαίτερα γι΄αυτές που αναγκαζόμαστε να κάνουμε.

  • Παρακολούθηση της ταινίας « Ειρήνη » και ανάλυση , σχολιασμός , εξαγωγή συμπερασμάτων .

  • Μελέτη του παραμυθιού : «Το σκληρό καρύδι » .

  • Δημιουργία ποιημάτων χαïκού.

  • Επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο και συμμετοχή στο πρόγραμμα για την ειρήνη και τα δικαιώματα των ανθρώπων .

  • Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης : « Πολυξένη », που αναδεικνύει την ανάγκη της αποδοχής του διαφορετικού, τη σημασία του να είσαι ξεχωριστός/-ή, να παλεύεις χωρίς να χάνεις τον εαυτό σου και να συνδέεσαι με τους ανθρώπους εκείνους, με τους οποίους μπορείς να μοιραστείς και να αγαπηθείς ουσιαστικά.

  • Εικονογράφηση και μελοποίηση των ποιημάτων .

  • Τραγούδια για την « Ειρήνη » .

  • Δραματοποίηση : « Στα παπούτσια του άλλου » .

Τα παιδιά εργάστηκαν ομαδικά και τα ποιήματά τους αναρτήθηκαν σε τέτοιο σημείο στο Σχολείο μας, ώστε να αποτελέσουν << γωνιά μελέτης και μάθησης >> και για τους υπόλοιπους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου . Λαμβάνοντας υπόψιν τη σπουδαιότητα της συνεργασίας μεταξύ των μαθητών και με δεδομένο ότι αυτή αποτελεί μια βασική συνιστώσα για την πνευματική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του κάθε ατόμου αποφασίστηκε να υλοποιηθεί η δράση αυτή με απώτερο σκοπό την υποστήριξη και ενίσχυση της συνεργασίας στο σχολικό και ευρύτερο περιβάλλον και ειδικότερα με επιμέρους στόχους :

  • Να ενισχυθεί η ικανότητα των μαθητών να εργάζονται αποτελεσματικά σε ομάδες .

  • Να αναπτυχθούν οι δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας , ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο σύμπνοιας και αγάπης χωρίς ανταγωνισμούς και αρνητικές συμπεριφορές.

  • Να ενθαρρυνθεί η ενεργός συμμετοχή όλων των μαθητών / μαθητριών σε σχολικές δραστηριότητες .

Δ ΕΖ Η

Το πρόγραμμα « Εγώ, Εσύ, Εμείς ! » μας ταξίδεψε στον κόσμο των προσφύγων, μέσα από ιστορίες, βιώματα και αλήθειες που συχνά προσπερνάμε. Μας έμαθε πως πίσω από κάθε αριθμό κρύβεται ένας άνθρωπος με όνειρα, φόβους και ελπίδες. Μας βοήθησε να δούμε τον άλλον όχι ως ξένο αλλά ως συνάνθρωπο. Καλλιεργήσαμε την ενσυναίσθηση, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη , αξίες που μας κάνουν πραγματικά ανθρώπινους και μας διδάσκουν πως η διαφορετικότητα δε μας χωρίζει, αλλά μας ενώνει. Αξιοσημείωτα είναι τα λόγια του Αριστοτέλη : « Το πιο σπουδαίο στοιχείο της δικαιοσύνης είναι η ισότητα . » . Όταν αντιμετωπίζουμε όλους με σεβασμό , κατανόηση και ισότητα, μπορούμε να μιλήσουμε για έναν πραγματικά δίκαιο κόσμο. Τότε μόνο γίνονται αλλαγές : ξεκινώντας από το « εγώ », περνώντας στο « εσύ » και καταλήγοντας στο « εμείς » !

Αρθρογράφοι : Γαλατίδου Χρυσούλα ΠΕ 70 , Στράτου Γεωργία ΠΕ 70 .


Επιμέλεια δημοσίευσης: Εμμανουήλ Γερεμπακάνης Εκπαιδευτικός Μουσικής ΠΕ 79.01, Πιανίστας, Συνθέτης

  • MSc Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών ΤΜΣ ΑΠΘ. Ειδίκευση: ΣΥΝΘΕΣΗ
  • MSc Interdepartmental Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών ΤΗΜΜΥ ΑΠΘ. Κατεύθυνση: Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ήχου και της Εικόνας για την Εκπαίδευση και την Παραγωγή