Με ενθουσιασμό και προσμονή, στις 5 Μαΐου 2025, οι μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Ε΄ και Στ΄ του Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρούδας, με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς ΠΕ70 των τάξεων την κ. Στράτου Γεωργία και την κ. Γαλατίδου Χρυσούλα αντίστοιχα, πραγματοποίησαν μία εκπαιδευτική επίσκεψη σε τρία από τα πιο εμβληματικά βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης: τον Λευκό Πύργο, τα Κάστρα (Τείχη της Θεσσαλονίκης) και τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Η επίσκεψη οργανώθηκε στα πλαίσια της Ιστορίας της Ε΄ και της Στ΄ καθώς και των εργαστηρίων δεξιοτήτων / σχολικών δραστηριοτήτων της Ε΄ και Στ΄ , που αφορούν τη μελέτη της ιστορίας του τόπου μας και την ενημέρωση των μαθητών/-τριών για τα μνημεία τοπικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αποτέλεσε ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας και πολιτισμού, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές/-τριες να έρθουν σε επαφή με την πλούσια βυζαντινή κληρονομιά της πόλης.
Πρώτος Σταθμός: Ο Λευκός Πύργος – Σύμβολο της Θεσσαλονίκης!
Το ταξίδι μας ξεκίνησε από τον Λευκό Πύργο, σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης. Ανεβαίνοντας τους ορόφους του γνωρίσαμε την ιστορία του, από την αρχική του χρήση ως οθωμανικό φρούριο και φυλακή, μέχρι τη σημερινή του λειτουργία ως μουσειακό χώρο, που φιλοξενεί εκθέσεις για την ιστορία της πόλης. Η πανοραμική θέα του Θερμαϊκού κόλπου και της « Νύμφης του Θερμαϊκού» από την κορυφή του Πύργου μας μάγεψε όλους.
Δεύτερος Σταθμός: Τα Βυζαντινά Τείχη ( Κάστρα ) – Φύλακες της Πόλης!
Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε προς τα βυζαντινά τείχη της Άνω Πόλης, γνωστά ως «Κάστρα», τα οποία αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Περπατήσαμε κατά μήκος των επιβλητικών τειχών που προστάτευαν τη Θεσσαλονίκη για αιώνες και είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά την Πορτάρα, την Πύλη της Άννας Παλαιολογίνας και τον Πύργο του Τριγωνίου. Η θέα από τα Κάστρα προς όλη τη Θεσσαλονίκη ήταν εκπληκτική, συνδυάζοντας την ιστορία με την ομορφιά του τοπίου.
Τρίτος Σταθμός: Ο Άγιος Δημήτριος – Ο Πολιούχος και η ιστορία του . . .
Ο βυζαντινός μας περίπατος ολοκληρώθηκε με τον μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας καθώς και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Θαυμάσαμε την επιβλητική αρχιτεκτονική του ναού, τα περίφημα ψηφιδωτά του και την κρύπτη, τον τόπο όπου μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος. Η ξεναγός μάς βοήθησε να κατανοήσουμε όχι μόνο τη θρησκευτική σημασία του ναού, αλλά και τον ρόλο του ως κέντρο πολιτισμού και πνευματικότητας κατά τη βυζαντινή εποχή.
Η εκπαιδευτική μας επίσκεψη στα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε μια εξαιρετική εμπειρία μάθησης. Οι μαθητές/-τριες είχαν την ευκαιρία να συνδέσουν τη θεωρία του σχολικού βιβλίου με την απτή πραγματικότητα, να αγγίξουν την ιστορία και να νιώσουν τον παλμό του παρελθόντος. Η εμπειρία αυτή ενίσχυσε την αγάπη μας για την ιστορία και τον πολιτισμό μας, αναδεικνύοντας τη Θεσσαλονίκη ως ένα ζωντανό μουσείο βυζαντινής τέχνης και ιστορίας. Είμαστε βέβαιοι ότι οι αναμνήσεις και οι γνώσεις που αποκτήθηκαν από αυτή την επίσκεψη θα μας συνοδεύουν για καιρό, εμπλουτίζοντας την ιστορική μας συνείδηση και την προσωπική μας ταυτότητα.
Αρθρογράφοι :
Στράτου Γεωργία ΠΕ70 , Γαλατίδου Χρυσούλα ΠΕ70 .
Επιμέλεια δημοσίευσης: Εμμανουήλ Γερεμπακάνης Εκπαιδευτικός Μουσικής ΠΕ 79.01, Πιανίστας, Συνθέτης
- MSc Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών ΤΜΣ ΑΠΘ. Ειδίκευση: ΣΥΝΘΕΣΗ
- MSc Interdepartmental Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών ΤΗΜΜΥ ΑΠΘ. Κατεύθυνση: Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ήχου και της Εικόνας για την Εκπαίδευση και την Παραγωγή