Στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων για την « ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ » και των σχολικών δραστηριοτήτων / πολιτιστικών προγραμμάτων οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρούδας εκπόνησαν πρόγραμμα με τίτλο : « ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ! » Υπεύθυνη του προγράμματος και αρωγός στην προσπάθειά τους αυτή η δασκάλα τους ΠΕ 70 , η Κα. Γαλατίδου Χρυσούλα .
Σκοπός του προγράμματος ήταν οι μαθητές/-τριες να ενημερωθούν για τα μνημεία της τοπικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, να συνεργαστούν και να εκφραστούν δημιουργικά, να αναγνωρίσουν τη χρησιμότητά τους και να μάθουν την ιστορία και την πορεία τους στον χρόνο.
Ειδικότερα και πιο αναλυτικά τέθηκαν οι στόχοι :
-
Να αναπτύξουν την προσωπική ταυτότητά τους, υιοθετώντας τον ρόλο του δημοσιογράφου για τη συλλογή πληροφοριών.
-
Να συνειδητοποιήσουν το μεγαλείο της ανθρώπινης δημιουργίας, κατανοώντας ταυτόχρονα ότι τα διάφορα πολιτιστικά επιτεύγματα είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Ένα πολιτιστικό πρόγραμμα μιας σχολικής μονάδας θεωρείται ότι αποτελεί ένα εργαλείο για τη μελέτη του παρελθόντος και ένα όχημα για την κατάκτηση του μέλλοντος.
-
Να ενισχύσουν την περιβαλλοντική τους συνείδηση κατανοώντας ότι αυτά αποτελούν χώρους ιστορίας και ομορφιάς και οφείλουν να τα προστατεύουν, μαθαίνοντας ταυτόχρονα τον τομέα δράσης της UNESCO για τον κατάλογο των μνημείων αυτών .
-
Να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα συλλέγοντας πληροφορίες για την ιστορική πορεία των μνημείων .
-
Να συνεργαστούν σε ομάδες και να εκφραστούν δημιουργικά.
Η υλοποίηση του προγράμματος στηρίχτηκε στις αρχές και τις τεχνικές της βιωματικής μάθησης και της ενεργητικής συμμετοχής. Η εκπαιδευτική διαδικασία συμπεριέλαβε καταιγισμό ιδεών, συμμετοχή και συνεργασία σε ομάδες, παιδαγωγικές δραστηριότητες, ανταλλαγή σκέψεων και συναισθημάτων, ελεύθερη έκφραση ( κολάζ , ζωγραφική ), συζήτηση . Συνδέθηκε διαθεματικά με Γλώσσα , Μαθηματικά , Ιστορία , Γεωγραφία , Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή καθώς και με τα Εικαστικά .
Οι πληροφορίες για την εκπόνηση των εργασιών αντλήθηκαν από το υλικό του Ι.Ε.Π. , τα σχολικά βιβλία , τις εγκυκλοπαίδειες και το διαδίκτυο .
Ταυτόχρονα στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού δράσης οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν :
-
Επίσκεψη στην Ακρόπολη και στο Μουσείο Ακρόπολης .
-
Επίσκεψη στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών στη Βεργίνα .
-
Περιήγηση στα Μνημεία της Θεσσαλονίκης : Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, Κάστρα / Άνω Πόλη , Επταπύργιο , Λευκός Πύργος .
Η διερεύνηση των μνημείων, η επεξεργασία τους, η συλλογή πληροφοριών πραγματώθηκαν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και ολοκληρώθηκε το σχέδιο δράσης με τη δημιουργία εργασιών των μαθητών/-τριών. Η κάθε εργασία αφορούσε ένα μνημείο και περιείχε εικόνες και πληροφορίες για το συγκεκριμένο. Τα μνημεία αυτά ήταν ;
-
Πολιτιστικά : αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικά κτίρια, παραδοσιακοί οικισμοί.
-
Φυσικά : εθνικά πάρκα, γεωλογικοί σχηματισμοί, οικοσυστήματα.
-
Μικτά Μνημεία : συνδυασμός πολιτιστικών και φυσικών στοιχείων .
Τα παιδιά εργάστηκαν ομαδικά και οι εργασίες τους αναρτήθηκαν σε τέτοιο σημείο στο Σχολείο μας, ώστε να αποτελέσουν << γωνιά μελέτης και μάθησης >> και για τους υπόλοιπους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου . Λαμβάνοντας υπόψιν τη σπουδαιότητα της συνεργασίας μεταξύ των μαθητών και με δεδομένο ότι αυτή αποτελεί μια βασική συνιστώσα για την πνευματική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του κάθε ατόμου αποφασίστηκε να υλοποιηθεί η δράση αυτή με απώτερο σκοπό την υποστήριξη και ενίσχυση της συνεργασίας στο σχολικό και ευρύτερο περιβάλλον και ειδικότερα με επιμέρους στόχους :
-
Να ενισχυθεί η ικανότητα των μαθητών να εργάζονται αποτελεσματικά σε ομάδες .
-
Να αναπτυχθούν οι δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας , ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο σύμπνοιας και αγάπης χωρίς ανταγωνισμούς και αρνητικές συμπεριφορές.
-
Να ενθαρρυνθεί η ενεργός συμμετοχή όλων των μαθητών / μαθητριών σε σχολικές δραστηριότητες .
Ταξιδέψαμε στην Ελλάδα, στην υπόλοιπη Ευρώπη , στην Ασία , στην Αφρική, στην Αμερική και στην Αυστραλία. Είδαμε , ακούσαμε, μάθαμε, γνωρίσαμε νέους τόπους και ανθρώπους. Νιώσαμε υπερήφανοι για την πατρίδα μας, την ένδοξη και πανέμορφη Ελλάδα μας . Γνωρίσαμε « θησαυρούς » που πρέπει να προστατεύσουμε όλοι και όλες. Με αποσκευές τη θετική μας διάθεση και τη δίψα μας για μάθηση το ταξίδι αυτό στον χώρο και τον χρόνο έλαβε τέλος !
Αρθρογράφος : Γαλατίδου Χρυσούλα
Επιμέλεια δημοσίευσης: Εμμανουήλ Γερεμπακάνης Εκπαιδευτικός Μουσικής ΠΕ 79.01, Πιανίστας, Συνθέτης
- MSc Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών ΤΜΣ ΑΠΘ. Ειδίκευση: ΣΥΝΘΕΣΗ
- MSc Interdepartmental Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών ΤΗΜΜΥ ΑΠΘ. Κατεύθυνση: Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ήχου και της Εικόνας για την Εκπαίδευση και την Παραγωγή