ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ


<< Για το περιβάλλον νοιάζομαι και δρω,

με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας απαντώ . . .

Ερευνώ και μαθαίνω για αυτές

και προτείνω αλλαγές ουσιαστικές ! ! ! >>

ΣΧ. ΕΤΟΣ : 2024 – 2025

Στο πλαίσιο του Νέου Προγράμματος Σπουδών για τις Δράσεις Ενεργού Πολίτη οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης εργαζόμενοι μεθοδικά και συνεργατικά, υλοποίησαν δράσεις ενίσχυσης της ενεργού πολιτειότητας, οι οποίες αφορούν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καλύπτουν πολλούς από τους δεκαεπτά (17) Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Υπεύθυνη του σχεδίου δράσης και αρωγός στην προσπάθειά τους αυτή η δασκάλα τους ΠΕ 70 , η Κα. Γαλατίδου Χρυσούλα .

Με αφορμή το μάθημα της Φυσικής και μετά από συζήτηση, καταιγισμό ιδεών, αναζήτηση στοιχείων και ερμηνεία δεδομένων, οι μαθητές/-τριες αποφάσισαν και ανέλαβαν πρόγραμμα με τίτλο :

« Για το περιβάλλον νοιάζομαι και δρω,

με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας απαντώ . . .

Ερευνώ και μαθαίνω για αυτές

και προτείνω αλλαγές ουσιαστικές ! ! ! »

Σκοπός του προγράμματος ήταν οι μαθητές/-τριες να κατανοήσουν τη σημασία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και να αναπτύξουν δεξιότητες έρευνας, συνεργασίας και παρουσίασης χαράσσοντας τον δρόμο προς μια βιώσιμη ανάπτυξη .

Ειδικότερα και πιο αναλυτικά τέθηκαν οι στόχοι :

  • Να γνωρίσουν τις βασικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, αιολική, υδροηλεκτρική, βιομάζα, γεωθερμική).

  • Να κατανοήσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε πηγής.

  • Να αναπτύξουν αναλυτική σκέψη και κριτική ικανότητα μέσω της έρευνας και της παρουσίασης.

  • Να προτείνουν βιώσιμες λύσεις για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην καθημερινότητά τους.

Με βάση την προσέγγιση της βιωματικής μάθησης οι μαθητές και οι μαθήτριες καλλιέργησαν την αυτογνωσία, την ανοικτότητα σε νέες προκλήσεις και σε απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Ανέπτυξαν την κριτική σκέψη, ενίσχυσαν την επικοινωνία και τη συνεργασία για την επίλυση προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων. Ανέλαβαν πρωτοβουλίες με σκοπό να προαχθεί η αλληλεγγύη, η παροχή βοήθειας, ο σεβασμός στο διαφορετικό και η προσφορά. Δεσμεύτηκαν στην επίτευξη στόχων, συνεργάστηκαν με άλλους, ανέδειξαν κοινούς αξιακούς προσανατολισμούς, συμμετείχαν στη δημοκρατική λήψη αποφάσεων.

Οι μαθητές εργάστηκαν ανά ομάδες και οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν ήταν :

  • Μελέτη , κατανόηση και εκμάθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από σχολικά βιβλία.

  • Έρευνα και συλλογή πληροφοριών από εγκυκλοπαίδειες και διαδίκτυο. Οι πληροφορίες αυτές αφορούσαν τον ορισμό της πηγής, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμιάς καθώς και παραδείγματα χρήσης στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο .

  • Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνάς τους.

  • Δημιουργία αφισών με ζωγραφιά και σύνθημα για την κάθε πηγή.

  • Με νου και φαντασία συγγραφή δικών τους ποιημάτων και αινιγμάτων.

  • Δημιουργία του « Δεκάλογου του καλού περιβαλλοντιστή », ενός φυλλαδίου δηλαδή με ενέργειες που μπορεί να κάνει ένας μαθητής/-τρια , ώστε να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος σε ό,τι αφορά τις Α.Π.Ε.

  • Παρουσίαση των εργασιών τους και των πληροφοριών που συνέλεξαν στους μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Α΄ , Β΄ , Γ΄ , Δ΄ και Ε΄.

  • Ανάρτηση των αφισών , των ποιημάτων και των πληροφοριών στον πίνακα ανακοινώσεων του Σχολείου μας , ώστε να ενημερωθεί και η υπόλοιπη μαθητική κοινότητα καθώς και οι γονείς όλων των μαθητών/-τριών.

  • Διαμοιρασμός του « Δεκάλογου του Καλού Περιβαλλοντιστή » σε όλη τη μαθητική κοινότητα.

  • Ομιλία στις 5 Ιουνίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ορισμένη από τον Ο.Η.Ε.

Θεωρούμε πως ο απώτερος στόχος του προγράμματος, ο οποίος ήταν η συγκρότηση κριτικά σκεπτόμενων ενεργών πολιτών, που έχουν αποκτήσει τις σχετικές δεξιότητες, αλλά και την προδιάθεση να συνεισφέρουν στα κοινά και να αναστοχάζονται με κριτικό τρόπο σχετικά με αυτά, εφαρμόζοντας ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αρχές, ήταν εφικτός και με επιτυχία πραγματοποιήσιμος. Οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε. επιτεύχθηκαν :

  • Φθηνή και καθαρή ενέργεια.

  • Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες.

  • Δράση για το κλίμα.

  • Συνεργασία για τους στόχους.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η στροφή σε καθαρές, βιώσιμες μορφές ενέργειας δεν αποτελεί μόνο τεχνολογική ή περιβαλλοντική πρόκληση, αλλά και ηθική ευθύνη απέναντι στο μέλλον του πλανήτη μας, για να εκτιμούν βιωματικά τα οφέλη από τη φύση και οι επόμενες γενιές και να απολαμβάνουν ταυτόχρονα την ομορφιά και την ποικιλομορφία του φυσικού κόσμου. Οι σωστές επιλογές που μπορούμε σήμερα να κάνουμε θα εξασφαλίσουν έναν καθαρότερο αέρα, σταθερότερο κλίμα και καλύτερη ποιότητα ζωής για τις μελλοντικές γενιές. Η αλλαγή ξεκινά τώρα . . . Και ξεκινά από όλους εμάς , μικρούς και μεγάλους ! ! !

Π1 Π2 Π3 Π4 Π5 Π6 Π7 Π8 Π9 Π10

Αρθρογράφος : Γαλατίδου Χρυσούλα


Επιμέλεια δημοσίευσης: Εμμανουήλ Γερεμπακάνης Εκπαιδευτικός Μουσικής ΠΕ 79.01, Πιανίστας, Συνθέτης

  • MSc Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών ΤΜΣ ΑΠΘ. Ειδίκευση: ΣΥΝΘΕΣΗ
  • MSc Interdepartmental Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών ΤΗΜΜΥ ΑΠΘ. Κατεύθυνση: Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ήχου και της Εικόνας για την Εκπαίδευση και την Παραγωγή