ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΕΤΕ ΕΔΩ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ


Νεοχωρούδα, Απρίλιος 2019

Αξιότιμε κ . Δήμαρχε,

Είμαστε οι μαθητές και μαθήτριες της Στ τάξης και εκπροσωπούμε το Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρούδας.

Θα θέλαμε να σας εφιστήσουμε την προσοχή για ένα θέμα που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα. Το θέμα που μας απασχολεί είναι το κάπνισμα στους ανοιχτούς χώρους. Τα γεγονότα που συμβαίνουν στο χωριό μας και όχι μόνο είναι τα εξής:

  1. Το κάπνισμα τω καπνιστών σε ανοιχτούς χώρους (πχ. παιδικές χαρές, πλατείες, γήπεδα) λειτουργεί και ως πρότυπο  μίμησης για τα μικρότερα παιδιά.
  2. Τα μικρά παιδιά όταν παίζουν πιάνουν «γόπες» από τα αποτσίγαρα που αφήνουν οι καπνιστές.  Οι γονείς αναρωτιούνται, «τι θα γίνει αν κάποιο παιδί τις βάλει στο στόμα του;»
  3. Ο τοξικός, δηλητηριώδης καπνός του τσιγάρου έρχεται στα παιδιά ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους. Έχετε ακούσει για το παθητικό κάπνισμα;

Σε αυτό το σημείο θα αναρωτιέστε τι μπορεί να κάνετε εσείς για το θέμα. Και εδώ ερχόμαστε εμείς τα παιδιά! Ασχολούμαστε με ένα πρόγραμμα σχετικό με το κάπνισμα. Μέσω αυτού του προγράμματος βρήκαμε μια ιστοσελίδα της «ελληνικής αντικαρκινικής εταιρείας» η οποία προσφέρει μια μακέτα ταμπέλας ΔΩΡΕΑΝ. Θα θέλαμε να την τυπώσετε και την τοποθετήσετε  σε χώρους στους οποίους παίζουν παιδιά. Κυρίως σε γήπεδα, πάρκα, έξω από το σχολεία και σε πλατείες.  Άλλωστε, η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά έχει χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα, καθώς συνδέεται με μια μείωση κατά 10% τόσο στους πρόωρους τοκετούς, όσο και στα περιστατικά κρίσεων παιδικού άσθματος, σύμφωνα με μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα.

Νομίζουμε ότι η ιδέα μας θα κάνει τους καπνιστές να το ξανασκεφτούν πριν καπνίζουν και τα παιδιά θα μπορούν να απολαμβάνουν το παιχνίδι τους υγιή, ξέγνοιαστα και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις!

Ευχαριστούμε για το χρόνο σας και ελπίζουμε να πραγματοποιήσετε άμεσα την πρότασή μας.

Με εκτίμηση

Οι μαθητές της Στ’ τάξης