Bring them back


Σήμερα είναι η παγκόσμια μέρα πολιτισμικής κληρονομιάς. Όσοι έχουν επισκεφτεί τον Παρθενώνα έχει παρατηρήσει, δυστυχώς, ότι ο Παρθενώνας ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του κόσμου και της Ελλάδας, έχει μείνει τόσο λιτό. Όχι γιατί οι αρχαίοι Έλληνες ήθελαν να δείξουν την απλότητα της τέχνης αλλά γιατί κάποιος τα αφαίρεσε με τη βία.

Ποιος ήταν αυτό ο κάποιος; Ο Λόρδος Έλγιν, ένας Σκωτσέζος στρατιωτικός διπλωμάτης. Ο Έλγιν εκμεταλλεύτηκε την ευάλωτη Ελλάδα στην εποχή της Τουρκοκρατίας πληρώνοντας στους Οθωμανούς ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ώστε να «γδύσει» κυριολεκτικά τον Παρθενώνα και τη διακόσμηση του. Η αφαίρεση των έργων τέχνης ήταν βάρβαρη και ασεβής για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Η σκέψη του Έλγιν αρχικά ήταν να διακοσμίσει το σπίτι του, μα όταν χρεοκόπησε πούλησε όλα αυτά τα τόσο σημαντικά μάρμαρα για την Ελλάδα στο κράτος του. Τώρα πια τα περισσότερα από αυτά είναι εκθέματα διαφόρων ευρωπαϊκών μουσείων. Η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια ζητά απεγνωσμένα την επιστροφή τους στα πάτρια εδάφη. Η δικαιολογία των κρατών αυτών είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει τον κατάλληλο χώρο για την παραμονή τους στη χώρα μας. Όμως, όλοι ξέρουμε πως η δικαιολογία αυτή είναι πια αδύναμη διότι η Ελλάδα έχει τον κατάλληλο χώρο για την έκθεσή τους, το Μουσείο της Ακρόπολης.

Τώρα πια τι τους εμποδίζει εκτός από το οικονομικό τους συμφέρον στο μας τα επιστρέψουν;.

κείμενο των μαθητών- μαθητριών της Στ τάξης 2018-2019