Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε η φετινή σχολική γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, με πρωταγωνιστές τα παιδιά της Α’ Δημοτικού. Υπεύθυνος της εκδήλωσης ήταν ο δάσκαλος της τάξης, κ. Κωνσταντίνος Αρβανίτης, ο οποίος καθοδήγησε τους μικρούς μαθητές στην εκμάθηση και παρουσίαση ποιημάτων, αποδίδοντας φόρο τιμής στους ήρωες της Επανάστασης.
Τα παιδιά της πρώτης είπαν ποιήματα και στη συνέχεια ενώθηκαν με τα παιδιά της ΣΤ’ Δημοτικού για να τραγουδήσουν επετειακά τραγούδια. Η συμμετοχή των μαθητών της ΣΤ’ τάξης έγινε στο πνεύμα της συμπερίληψης και της συνεργατικότητας, καθώς οι μαθητές αυτοί λειτουργούν ως «νονοί» των παιδιών της Α’ τάξης, καθοδηγώντας τα και ενισχύοντας την αλληλεπίδρασή τους μέσα στη σχολική κοινότητα.
Τη μουσική προετοιμασία της εκδήλωσης ανέλαβε ο καθηγητής μουσικής κ. Γερεμπακάνης Εμμανουήλ, ο οποίος έδωσε τη θέση του στο αρμόνιο στον μαθητή της Β’ Δημοτικού, Γρηγόρη Μπαϊράμη. Ο μικρός μουσικός συνόδευσε εξαιρετικά την παιδική χορωδία, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.
Ιδιαίτερη ατμόσφαιρα δημιούργησαν οι παραδοσιακοί χοροί, τους οποίους χόρεψαν οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης. Τα αγόρια εκτέλεσαν με λεβεντιά τον τσάμικο, ενώ τα κορίτσια παρουσίασαν με συγκίνηση τον συρτό χορό του Ζαλόγγου. Υπεύθυνη χοροδιδάσκαλος και χορογράφος για όλα τα χορευτικά ήταν η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και διευθύντρια του σχολείου, κ. Λύσσα Βασιλική.
Ο χώρος του σχολείου απέκτησε γιορτινό χαρακτήρα χάρη στον εικαστικό στολισμό, τον οποίο επιμελήθηκε η εικαστικός του σχολείου, κ. Κλειώ Βάττη, προσδίδοντας στην εκδήλωση ακόμα μεγαλύτερη ατμόσφαιρα εθνικής υπερηφάνειας.
Στον διάδρομο του σχολείου, ένας ξεχωριστός πίνακας ιστορίας και μνήμης ζωντάνεψε μέσα από τις ομαδικές εργασίες των μαθητών της ΣΤ’ Δημοτικού. Με μεράκι και δημιουργικότητα, τα παιδιά παρουσίασαν σπουδαίες προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, φωτίζοντας τη συμβολή των Διδασκάλων του Γένους, των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, καθώς και των ηρώων και ηρωίδων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας.
Οι εργασίες αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της διδασκαλίας της Ιστορίας για την Επανάσταση του 1821 και χρησιμοποιήθηκαν για τον διάκοσμο του εορτασμού της Επετείου. Κάθε αφίσα, κάθε ζωγραφιά και κάθε γραπτή παρουσίαση αποτελούσε έναν φόρο τιμής σε εκείνους που με τη γενναιότητα και το όραμά τους καθόρισαν την πορεία του ελληνικού έθνους.
Υπεύθυνη για την καθοδήγηση και την επιμέλεια του έργου ήταν η δασκάλα της ΣΤ’ τάξης, κ. Γαλατίδου Χρυσούλα, η οποία ενθάρρυνε τους μαθητές να προσεγγίσουν το παρελθόν με σεβασμό και έμπνευση. Μέσα από αυτή τη δράση, το σχολείο πλημμύρισε με το πνεύμα της Επανάστασης, θυμίζοντας σε όλους τη σημασία της ιστορικής μνήμης και της εθνικής υπερηφάνειας.
Κατά τη διάρκεια της γιορτής, η κ. Γαλατίδου παρουσίασε τη σημαιοφόρο και τους παραστάτες της Β’ περιόδου, ενώ η διευθύντρια, κ. Λύσσα Βασιλική, εκφώνησε το μήνυμα της νέας Υπουργού Παιδείας. Στη συνέχεια, η κ. Καφετζή ανέλαβε να παρουσιάσει την επίσημη ομιλία σχετικά με την επέτειο, αναδεικνύοντας τη σημασία της Επανάστασης και τη διαχρονική της αξία.
Η σχολική μας γιορτή έκλεισε με ενθουσιασμό και συγκίνηση, αφήνοντας σε όλους μια γλυκιά αίσθηση εθνικής υπερηφάνειας και σεβασμού στην ιστορία μας!
Με ιδιαίτερη συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρούδας τίμησαν την επέτειο της 25ης Μαρτίου, συμμετέχοντας στη λαμπρή παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της Νεοχωρούδας.
Φορώντας τις επίσημες στολές τους και κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία, τα παιδιά παρέλασαν με άψογο συγχρονισμό, αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες της Επανάστασης του 1821. Οι μικροί μαθητές, με βλέμμα γεμάτο περηφάνια και σεβασμό, έστειλαν ένα δυνατό μήνυμα ενότητας και ελπίδας, θυμίζοντάς μας ότι η ιστορία και οι αξίες του Έθνους μας ζουν μέσα από τις επόμενες γενιές.
Γονείς, εκπαιδευτικοί και κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν για να καμαρώσουν τα παιδιά, χειροκροτώντας θερμά την προσπάθειά τους. Ήταν μια μέρα που γέμισε τις καρδιές όλων με συγκίνηση και περηφάνια, επιβεβαιώνοντας πως η αγάπη για την πατρίδα μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά.
Μπράβο στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρούδας που, με το παράδειγμά τους, μας θυμίζουν τη σημασία της ιστορικής μνήμης και της εθνικής μας ταυτότητας!
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για τον Ελληνισμό, καθώς τιμούμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
-
Ο Ευαγγελισμός είναι η αναγγελία του Αρχαγγέλου Γαβριήλ στη Μαρία ότι θα γεννήσει τον Ιησού Χριστό, τον Σωτήρα του κόσμου.
-
Ο Ευαγγελισμός αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εορτές της Ορθοδοξίας και γιορτάζεται πάντα στις 25 Μαρτίου.
-
Το γεγονός αυτό συμβολίζει την αρχή της σωτηρίας των ανθρώπων, καθώς η Παναγία δέχτηκε το θέλημα του Θεού με ταπεινότητα.
-
Ο Ευαγγελισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον Ελληνισμό, καθώς η επιλογή της ημερομηνίας για την έναρξη της Επανάστασης του 1821 έγινε λόγω της σημασίας της ημέρας.
-
Σε όλη την Ελλάδα, οι εκκλησίες τιμούν τη γιορτή με πανηγυρικές λειτουργίες και οι πιστοί συνηθίζουν να τρώνε μπακαλιάρο με σκορδαλιά, καθώς αποτελεί παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας.
Επιμέλεια δημοσίευσης: Εμμανουήλ Γερεμπακάνης
- Εκπαιδευτικός Μουσικής ΠΕ 79.01, Πιανίστας, Συνθέτης
- MSc Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών ΤΜΣ ΑΠΘ
Ειδίκευση: ΣΥΝΘΕΣΗ
- MSc Interdepartmental Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών ΤΗΜΜΥ ΑΠΘ
Κατεύθυνση: Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ήχου και της Εικόνας για την Εκπαίδευση και την Παραγωγή