Πως θα εξηγήσεις την εναλλαγή μέρας και νύχτας στα μικρότερα παιδιά του σχολείου σου


Αν χρειαζόταν να εξηγήσεις την εναλλαγή μέρας και νύχτας στα μικρότερα παιδιά του σχολείου σου, τι θα τους έλεγες;

μέρα-και-νύχτα-διανυσματική-απεικόνιση-διαγραμμάτων-κύκλων-122027452

Οι μαθητές του Στ1 με αφορμή αυτή ερώτηση, ξύσανε τα μολύβια τους και ξεκίνησαν να γράφουν…

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν δύο πολύ καλές και αχώριστες φίλες η ημέρα και η νύχτα. Η ημέρα ήταν κοινωνική και ευγενική, ενώ η νύχτα ήταν ντροπαλή και κλειστή στον εαυτό της .Η ημέρα είχε έναν μεγαλύτερο αδερφό τον Ήλιο, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για να φυλάει το φως ώρες. Η νύχτα, από την άλλη είχε έναν μπαμπά που δούλευε όλο το βράδυ για να προσέχει το σκοτάδι.  Όταν μεγάλωσαν τα δύο αυτά κορίτσια, έμαθαν ξαφνικά πως έπρεπε να ταξιδέψουν μακριά η μία από την άλλη, γιατί αυτές θα ήταν υπεύθυνες πλέον για να φυλάνε το πρωί και το σκοτάδι, και πως το ταξίδι θα ήταν χωρίς επιστροφή. Τα κορίτσια όμως έκλαψαν πολύ γιατί δεν ήθελαν να χωριστούν και έτσι έδωσαν όμως μία υπόσχεση, πως όταν θα έπεφτε το φως και θα έβγαινε το σκοτάδι θα βλεπόντουσαν στη δύση του ήλιου, και έτσι το έκαναν αυτό για πάντα. (ΔΧ)

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν δύο πολυαγαπημένες αδερφές η Ημέρα και η Νύχτα. Όμως κάποτε μάλωσαν, για το ποια θα παντρευτεί το όμορφο Φεγγάρι.  Τελικά το παντρεύτηκε η Νύχτα. Η Ημέρα δεν ήθελε να βλέπει τη Νύχτα και η Νύχτα την Ημέρα.  Ώσπου η γλυκιά η Ημέρα βρήκε τον όμορφο, ξανθό, τον Ήλιο και ήθελε να ζητήσει συγγνώμη από την αδερφή της. Δυστυχώς αυτό ήταν αδύνατο να συμβεί. Η μία βγαίνει με τον αγαπημένο της το βράδυ και η άλλη βγαίνει με τον αγαπημένο της την ημέρα. Και από τότε οι δύο αδερφές δεν μπορούν να συναντηθούν. (Μ.Κ)

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια βασιλική οικογένεια που ζούσε πολύ ευτυχισμένη. Η βασίλισσα ήταν η Νύχτα η οποία είχε μακριά μαύρα μαλλιά και σκούρα μάτια, βασιλιάς ήτα το Φεγγάρι ο οποίος είχε άσπρα φωτεινά μαλλιά και η κόρη τους η Μέρα η οποία ήταν πανέμορφη, είχε ξανθά μαλλιά και όπου πήγαινε, έφερνε το φως. Ημέρα μεγάλωνε και μεγάλωνε ώσπου έφτασε 20 χρονών. Αγαπούσε πολύ το φως και τη λάμψη, και έτσι μόλις συνάντησε τον Ήλιο τον ερωτεύθηκε με την πρώτη ματιά όπως και ο Ήλιος αυτήν, και έτσι αποφάσισαν να είναι για πάντα μαζί. Μόλις το έμαθαν αυτό οι γονείς της μέρας στενοχωρήθηκαν πολύ γιατί ήξεραν ότι με σύντροφο τον Ήλιο δεν θα μπορούσαν να ανταμώσουν ξανά την κόρη τους. Και από τότε η νύχτα θλιμμένη φέρνει το σκοτάδι και τρέχοντας γύρω από την Γη προσπαθεί να συναντήσει την Μέρα και το καταφέρνει για μια στιγμή το χάραμα και άλλη μια το σούρουπο όταν φεύγει η μια και έρχεται η άλλη.     (Γ.Κ)

Μια φορά και έναν καιρό, ήταν ένα μικρό πορτοκάλι και μία σοφή λάμπα. Το πορτοκάλι το λέγανε Μέρλ και τη λάμπα την λέγανε Πόπη. Ήταν πάρα πολύ καλοί φίλοι και ζούσαν μαζί στην κουζίνα.
Μια μέρα, ο Μέρλ το πορτοκάλι και η λάμπα Πόπη μιλούσαν για την πανέμορφη μας γη. Kαθώς συζητούσαν, η Πόπη είπε στον Μέρλ ότι στην απέναντι μεριά της γης, έχει νύχτα. Όταν το άκουσε αυτό ο Μέρλ του ήρθε μια απορία στο φτωχό μυαλουδάκι του.
– Αφού έχουμε εδώ πρωί γιατί στην απέναντι μεριά έχουν νύχτα;
– Ας πούμε ότι η γη είσαι εσύ και ο ήλιος εγώ, εντάξει ;
– Εντάξει (λέει το μικρό πορτοκαλάκι απορημένο)
-Ωραία ! Τώρα θα σε φωτίσω (ανάβεται και γυρνάει το φως στον Μέρλ)φωτίζεσαι ολόκληρος;
-Όχι. Φωτίζομαι μισός (λέει ακόμα απορημένος )
(Η Πόπη σβήνει το φως)
-Δεν φωτίζεσαι ολόκληρος! Αυτό συμβαίνει με τη γη και τον ήλιο ,δεν φωτίζεται ολόκληρη.
– Να σε ρωτήσω κάτι ακόμα;
-Φυσικά, λέει η Πόπη θέλοντας σαν τρελή να διδάξει τον πορτοκαλάκο φίλο της σαν δασκάλα. Ότι θες πες μου!
– Αφού φωτίζεται μόνο η μισή γη τότε στην απέναντι μεριά της γης έχει πάντα νύχτα;
– Όχι! Επειδή η γη κινείται γύρω από τον εαυτό της και γύρω από τον ήλιο. Έτσι έχει από όλες τις μεριές μέρα και νύχτα .
– αααααααα… τώρα κατάλαβα . Σε ευχαριστώ πολύ που με έμαθες τόσα πολλά. (Χ.Ε.)

day-and-night-pixar-600x250