Στις 19 Μαρτίου 2025 οι τάξεις Δ΄, Ε΄ και Στ΄ του Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρούδας, με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς ΠΕ 70 των τάξεων την κ. Καλολιμνιώτη, την κ. Στράτου και την κ. Γαλατίδου αντίστοιχα, επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Βεργίνας ( Αιγών ) . Η επίσκεψη οργανώθηκε στα πλαίσια της Ιστορίας της Δ΄ και των εργαστηρίων δεξιοτήτων / σχολικών δραστηριοτήτων της Ε΄ και Στ΄ , που αφορούν τη μελέτη της ιστορίας του τόπου μας και την ενημέρωση των μαθητών/-τριών για τα μνημεία τοπικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς . Στόχοι της επίσκεψής μας ήταν :
- Γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και τη σημασία της διατήρησής της.
- Κατανόηση της ιστορικής σημασίας των Αιγών , της πρώτης πρωτεύουσας του Μακεδονικού Βασιλείου.
- Επαφή με την αρχαιολογική έρευνα και τα ευρήματα που προέκυψαν από τις ανασκαφές.
- Ανάπτυξη δεξιοτήτων παρατήρησης και περιγραφής μέσα από τα εκθέματα.
- Καλλιέργεια ιστορικής ενσυναίσθησης : πώς ζούσαν, τιμούσαν και έθαβαν οι αρχαίοι Μακεδόνες τους βασιλείς τους.
- Ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας με σεβασμό στη διαχρονική πορεία του ελληνικού πολιτισμού.
- Διαθεματική προσέγγιση με Γλώσσα, Γεωγραφία, Εικαστικά και Περιβαλλοντική Αγωγή.
Οι ιστορικές πληροφορίες, που αποκόμισαν οι μαθητές και οι μαθήτριες, τόσο από την παρουσίαση των εκθεμάτων από τον ξεναγό μας , όσο και από την προσωπική τους επαφή, ήταν σημαντικές και αξιόλογες :
- Οι Αιγές ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του αρχαίου Βασιλείου της Μακεδονίας .
- Εκεί ανακαλύφθηκαν οι τάφοι των Μακεδόνων βασιλέων , σημαντικότερος ο Τάφος του Φιλίππου Β΄ , του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
- Το 1977 ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος ανακάλυψε τους βασιλικούς τάφους.
- Στο Μουσείο εκτίθενται χρυσά και πολύτιμα αντικείμενα , πανοπλίες , τοιχογραφίες , στεφάνια , λυχνάρια , όπλα και η διάσημη χρυσή λάρνακα με το αστέρι της Βεργίνας .
- Οι τοιχογραφίες ( π.χ. η «Αρπαγή της Περσεφόνης») είναι μοναδικά δείγματα αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής.
- Το Μουσείο είναι χτισμένο μέσα στον τύμβο , ώστε να προστατεύει και να ενσωματώνει τα ευρήματα στον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο.
Ακόμη οι μαθητές και οι μαθήτριες πληροφορήθηκαν ότι :
- Είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ( από το 1996 ) .
- Αντιπροσωπεύει την τέχνη, την αρχιτεκτονική, τα ταφικά έθιμα και τη δυναμική του Μακεδονικού Βασιλείου .
- Η ανακάλυψη των τάφων συνέβαλε ουσιαστικά στην κατανόηση της ιστορίας της Μακεδονίας και του ελληνιστικού κόσμου .
- Το μνημείο συνδέει την τοπική ταυτότητα με την παγκόσμια ιστορική αξία .
Η εκπαιδευτική επίσκεψη αποτέλεσε μια εξαιρετική εμπειρία γεμάτη ιστορία, τέχνη και πολιτισμό. Δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές και στις μαθήτριες να συνειδητοποιήσουν το μεγαλείο της ανθρώπινης δημιουργίας, κατανοώντας ταυτόχρονα ότι τα διάφορα πολιτιστικά επιτεύγματα είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας. Συγχρόνως οι μαθητές/-τριες ενίσχυσαν την περιβαλλοντική τους συνείδηση, μαθαίνοντας ότι αυτά αποτελούν χώρους ιστορίας και ομορφιάς και οφείλουν να τα προστατεύουν. Εν κατακλείδι η επαφή με τα μνημεία τοπικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς θεωρείται ότι αποτελεί ένα εργαλείο για τη μελέτη του παρελθόντος και ένα όχημα για την κατάκτηση του μέλλοντος.
Αρθρογράφοι: Χρυσούλα Γαλατίδου, Γεωργία Στράτου Εκπαιδευτικοί ΠΕ 70 Επιμέλεια δημοσίευσης: Εμμανουήλ Γερεμπακάνης Εκπαιδευτικός Μουσικής ΠΕ 79.01, Πιανίστας, Συνθέτης
- MSc Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών ΤΜΣ ΑΠΘ Ειδίκευση: ΣΥΝΘΕΣΗ
- MSc Interdepartmental Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών ΤΗΜΜΥ ΑΠΘ Κατεύθυνση: Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ήχου και της Εικόνας για την Εκπαίδευση και την Παραγωγή