Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας και του Εκφοβισμού


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας και του Εκφοβισμού, οι τάξεις Ε” και ΣΤ” του σχολείου μας, μαζί με την καθηγήτρια ΤΠΕ κ. Ειρήνη Κάλφα, δημιούργησαν δύο πανέμορφες αφίσες γεμάτες μηνύματα ενάντια στην βία και τον εκφοβισμό.

Μέσα από ζωγραφιές, σλόγκαν και λέξεις γεμάτες νόημα, οι μαθητές και οι μαθήτριες εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε κάθε μορφή βίας, λεκτικής ή σωματικής.

IMG-8dc24b7c4cfc424a41ea3cdd6a618723-VIMG-623b6f028792b8907bb297b12cc9b711-V

Τα χρώματα, οι εικόνες και τα μηνύματα μιλούσαν από μόνα τους:

«Σεβασμός σε όλους!»

«Ενώνουμε τις φωνές μας για ένα σχολείο χωρίς βία!»

«Σπάμε τη σιωπή!»

«Μαζί μπορούμε!»

«Δεν είσαι μόνος/η!»

«Μίλα! Μην φοβάσαι!»

«Απομονώνουμε τον εκφοβισμό!»

«Χτίζουμε γέφυρες φιλίας!»

«Λέμε ΟΧΙ στην βία!»

«Ναι στην αλληλεγγύη!»

«Δημιουργούμε ένα σχολείο χωρίς φόβο!»

«Συνεργαζόμαστε!»

«Ενθαρρύνουμε!»

«Στηρίζουμε!»

«Ακούμε!»

«Δρούμε!»

«Δημιουργούμε ένα σχολείο χωρίς bullying!»

Η δημιουργία αυτών των αφισών δεν ήταν απλά μια καλλιτεχνική δραστηριότητα. Ήταν μια δυνατή έκφραση των συναισθημάτων και των πεποιθήσεων των παιδιών, μια δήλωση αλληλεγγύης προς τα θύματα του εκφοβισμού και μια σθεναρή υπενθύμιση ότι η βία δεν έχει θέση στα σχολεία μας.

Η καταπολέμηση της βίας και του εκφοβισμού αποτελεί ύψιστης σημασίας ζήτημα. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών από μικρή ηλικία είναι απαραίτητες για την δημιουργία ενός υγιούς και ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος.

Μέσα από δράσεις όπως η δημιουργία των αφισών, τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους, να αναπτύσσουν ενσυναίσθηση και να υψώνουν φωνή ενάντια στην αδικία.

Η καταπολέμηση της βίας και του εκφοβισμού είναι μια συνεχής προσπάθεια που απαιτεί την συνεργασία όλων. Ας συνεργαστούμε, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές/τριες, για να διαμορφώσουμε ένα σχολείο γεμάτο σεβασμό, φιλία και αγάπη.

Αρθρογράφος: Εμμανουήλ Γερεμπακάνης
Εκπαιδευτικός Μουσικής, Πιανίστας, Συνθέτης
MSc Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών
Ειδίκευση: ΣΥΝΘΕΣΗ, ΤΜΣ ΑΠΘ
MSc Interdepartmental Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών
Κατεύθυνση: Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ήχου και της Εικόνας για την Εκπαίδευση και την Παραγωγή, ΤΗΜΜΥ ΑΠΘ