παραμύθια για τη μέρα και τη νύχτα…


 

night_day

Το φαινόμενο της μέρας και της νύχτας
Μια φορά κι έναν καιρό, πολύ παλιά πριν υπάρξει μορφή ζωής στη Γη, υπήρχαν δύο αντίπαλα κράτη που μισιούνταν. Το βασίλειο του φωτός με τους λαμπρούς ιππότες και το βασίλειο του σκότους με τα τρομακτικά τέρατα.
Συνέχεια πολεμούσαν γιατί το βασίλειο του φωτός ήθελε να υπάρχει μόνο μέρα ενώ του σκότους μόνο νύχτα. Αυτό συνεχιζόταν για πολύ καιρό αφού υπήρχαν άπειρα τέρατα και ιππότες, ώσπου ήρθε ένας παντοδύναμος αυτοκράτορας που τους χώρισε αμέσως, ο Ήλιος.
Σε λίγο καιρό κατάφερε να τους υποτάξει και να τους έχει του χεριού του. Καθώς ήταν και δίκαιος, αποφάσισε το εξής: Όποια πλευρά βλέπει καθώς η Γη γυρίζει, αυτή θα έχει μέρα ενώ η άλλη πλευρά θα έχει νύχτα. Κάθε σημείο της Γης θα έχει μια φορά νύχτα και μέρα κάθε 24 ώρες. Ανάλογα την εποχή θα υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο φως, όπως και σκοτάδι.
Τέλος, με τις μαγικές του δυνάμεις, μεταμόρφωσε όλους τους ιππότες και όλα τα τέρατα σε ένα είδος που αργότερα το ονόμασε…. Άνθρωπο.

Κ.Π
Η μέρα και η νύχτα
Μια φορά και έναν καιρό ήταν η Μαρία, ένα κορίτσι που ο πατέρας της είχε πάει ένα επαγγελματικό ταξίδι στον Καναδά. Η Μαρία με τη μητέρα μιλούσαν συχνά με τον πατέρα της στο Skype. Ένα πρωί ξαφνικά ακούστηκε από τον υπολογιστή ο χαρακτηριστικός ήχος. Τους καλούσε στο Skype ο μπαμπάς της. Όταν άνοιξαν τον υπολογιστή είδαν ότι ο μπαμπάς βρίσκεται σε ένα πάρκο. Τίποτα ασυνήθιστο… όμως η Μαρία είδε ξαφνικά πως έξω ήταν νύχτα ενώ εκεί που ήταν η Μαρία, στην Ελλάδα, ήταν πρωί.
Τότε ρώτησε τον πατέρα της γιατί είχε νύχτα στον Καναδά και στην Ελλάδα μέρα. Εκείνος της απάντησε ότι η γη χωρίζεται σε δύο πλευρές την ανατολική και τη δυτική. Περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της και γι αυτό όταν φωτίζει ο ήλιος τη δυτική πλευρά έχει μέρα αλλά ταυτόχρονα η ανατολική πλευρά έχει νύχτα και το αντίθετο. Αυτός είναι ο λόγος που στον Καναδά έχει νύχτα και στην Ελλάδα μέρα. Δηλαδή, όταν κοιμούνται οι άνθρωποι της Ελλάδας οι άνθρωποι του Καναδά πηγαίνουν στις δουλειές τους και το ανάποδο.
Όταν η Μαρία πήγε στο σχολείο, τα εξήγησε όλα στην τάξη της, λύθηκαν πολλά ερωτήματα των παιδιών από τα λεγόμενά της.
(Τ.Φ)

Η μέρα και η Νύχτα
Ήταν μια φορά και έναν καιρό ο ήλιος με το φεγγάρι, ήταν δυο πολύ αγαπημένοι φίλοι. Όλοι μέρα παίζουν ένα παιχνίδι που ο ένας έπρεπε να πιάσει τον άλλον, αλλά ποτέ δε τα κατάφεραν επειδή ήταν από της αντίθετες μεριές. Ήταν πολλοί στεναχωρημένοι γιατί δεν είχαν άλλους φίλους και ένιωθαν μοναξιά.
Μια μέρα καθώς στριφογύριζαν στο σύμπαν, είδαν ένα πλανήτη, τη Γη. Ήταν τόσο όμορφη … με τα ποτάμια, τη φύση, τις γαλάζιες θάλασσες και είχε πολλούς κατοίκους. Αυτοί οι δύο μάλωσαν για το ποιος θα την πάρει να παίξει μαζί της.
– Εγώ θα τη φωτίζω περισσότερο και έτσι θα μπορούμε να παίζουμε όλη τη μέρα, λέει ο ήλιος.
– Εγώ όμως δε θα έχω φως που θα μας τυφλώνει και έτσι θα παίζουμε πιο καλά, απάντησε το φεγγάρι.
Τους άκουσε και ο ουρανός, έρχεται και τους λέει:
– Παιδιά μη μαλώνετε, θα βρούμε κάποια λύση. Το βρήκα! Ο ήλιος θα πάρει την μισή πλευρά της Γης και το φεγγάρι την άλλη μισή.
Έτσι και έγινε. Είχαν χωριστεί. Όταν ο ένας πήγαινε στον ουρανό ο άλλος έφευγε. Έτσι η μέρα και η νύχτα πήραν αυτό που ήθελαν. Απέκτησαν έναν καινούριο φίλο!
(Β.Χ)