Ο Αχυρένιος στα … χρυσαφένια αλώνια.


Όταν πήγαμε στο Λαογραφικό μουσείο είδαμε διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν στις παλιότερες εποχές. Ένα από αυτά ήταν το άροτρο. Το άροτρο είναι ένα εργαλείο που μας βοηθάει να οργώνουμε τα χωράφια μας. Ένα άλλο εργαλείο ήταν και το δρεπάνι. Το δρεπάνι μας βοηθούσε να θερίζουμε τα χωράφια. Επίσης ένα από αυτά ήταν και η δικράνα. Η δικράνα ήταν ένα εργαλείο που έμοιαζε με μία μεγάλη τσουγκράνα απλά με δύο αγκαθάκια. Η δικράνα μας βοηθούσε να ξεχωρίζουμε το ξερό σιτάρι από το σπόρο του. Το τελευταίο εργαλείο που είδαμε ήταν ο αργαλειός που βοηθούσε παλιότερα τις γυναίκες να πλέξουν τα ρούχα τους.

Στέφανος,
Ελένη,
Φαίη,
Άντυ,
Βασίλης
IMG_20151215_102143

Το άροτρο

Η κοπάνα είναι ένα μηχάνημα που κοπανάει και φτιάχνει ρούχα με τη δύναμη του νερού για να είναι ζεστά και αδιάβροχα. Η γαϊδούρα και η τεμπέλα είναι κάποιες πέτρες που έχουν πάνω τους ένα ξύλο και ο άνθρωπος βάζει μέσα σιτάρι, το γυρνάει και βγάζει φρέσκο αλεύρι. Το νεροπρίονο είναι ένα μηχάνημα που λειτουργεί με νερό που γυρνάει η ρόδα η φτερωτή και παρασύρει μια ρόδα που κρατάει ένα σχοινί, που παρασύρει ένα βαγόνι που έχει πάνω ένα ξαπλωμένο κορμό. Το βράδυ βάζουν πορτάκια για να εμποδίζουν το νερό.
Πασχάλης,
Δημήτρης,
Ρίνα,
Χριστίνα

IMG_20151215_103854

Η γαϊδούρα και η τεμπέλα

Στο Λαογραφικό μουσείο υπήρχαν διάφορα εργαλεία που κάποια από αυτά είναι : ο νερόμυλος που μας βοηθούσε να φτιάξουμε το αλεύρι. Έπεφτε νερό πάνω στη φτερωτή και έφτιαχνε το αλεύρι και το σκιάχτρο βοηθούσε τον αγρότη να διώχνει τα πουλιά. Έτσι τα σιτάρια έμεναν ασφαλή.
Στον επάνω όροφο ζωγραφίσαμε, κόψαμε δυο αχυρένιους και τους σχεδιάσαμε, όπως θέλαμε και τους ενώσαμε μ? ένα ξυλάκι. Μετά τους πήραμε σπίτι μας.
Γιάννης,
Μαριάννα,
Χρήστος,
Νικολέτα,
Απόστολος

IMG_20151215_111306

IMG_20151215_114721

Δημιουργώντας τους Αχυρένιους μας!!!