Αναδοχή


Πριν από λίγο χρονικό διάστημα, συγκεντρωθήκαμε στην αυλή του σχολείου μας, γιατί τα τελευταία χρόνια έχει γίνει συνήθεια στο σχολείο μας….να γίνεται αυτή η μικρή γιορτούλα με την αναδοχή των παιδιών της Α΄τάξης από τα παιδιά της ΣΤ΄τάξης (δηλ. τα παιδιά της έκτης τάξης γίνονται νονοί και νονές των παιδιών της πρώτης).
Αυτό χαροποιεί όλους μας, κυρίως όμως τα μικρά παιδιά, που αισθάνονται ότι έχουν έναν νονό/νά που τα βοηθά σε ότι χρειάζονται , τα αγαπά και τα φροντίζει. Καταφεύγουν δε στους νονούς για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και ζητούν τη βοήθειά τους .Τα μεγαλύτερα πάλι παιδιά ανταποκρίνονται πρόθυμα , αισθάνονται χρήσιμα γιατί βοηθούν τα μικρότερα και είναι υπεύθυνα για αυτά.
Αυτό βέβαια τα βοηθάει και αργότερα στην μετέπειτα ζωή τους να γίνουν πιο συνειδητοποιημένοι και ώριμοι να αναλάβουν ευθύνες.
Μη ξεχνάμε ότι ο νονοί/νέα είναι οι πνευματικοί πατέρες των παιδιών που βαφτίζουν.
Έτσι στη μικρή μας γιορτούλα ακούστηκαν ποιηματάκια από τα παιδάκια της πρώτης τάξης και ακολούθησε η αναδοχή των παιδιών ονομαστικά, όπου δώθηκαν δωράκια στους νονούς και στα παιδιά.
Τα πρωτάκια έφτιαξαν βραχιολάκια με ένα ματόχαντρο για να φυλάει τους νονούς /νές τους και εκείνοι με την σειρά τους έδωσαν, σε κάθε παιδάκι, ένα γεμάτο σακούλι με λαχταριστές καραμελίτσες και σοκολατάκια.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι περάσαμε πολύ ωραία όλοι μας, εκπαιδευτικοί και παιδιά και αυτή η εμπειρία θα μείνει αξέχαστη και βαθιά χαραγμένη στη ψυχή τους.P1020683