21η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Με Σύνδρομο Down


«Αυτή είναι η κόρη μου η Λουίζ. Είναι 10 μηνών. Έχει δύο χέρια και δύο πόδια. Έχει δύο ωραία μαγουλάκια, δύο υπέροχα μάτια και ……… ένα παραπάνω χρωμόσωμα.»…

 koritsaki-me-down

 

Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του γιατρού-καθηγητή γενετικής Στυλιανού Αντωναράκη. Δεν επιλέχθηκε τυχαία, αλλά λόγω του χαρακτηριστικού του συγκεκριμένου συνδρόμου (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος, 21/3). Η ημέρα αυτή έχει στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα ή ακόμα ορθότερα να εξαλείψει την άγνοια, τον φόβο, την προκατάληψη και να ενισχύσει την αποδοχή.

Τι είναι όμως το σύνδρομο Down;

Το συγκεκριμένο σύνδρομο δεν είναι ασθένεια. Οι άνθρωποι δεν υποφέρουν από αυτό ούτε είναι θύματα. Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη γενετική διαταραχή, αφού δημιουργείται από ένα επιπλέον χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος των χρωμοσωμάτων. Πήρε το όνομα του από τον Άγγλο John Langdon Down που ήταν ο πρώτος που το περιέγραψε. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί η αιτία που προκαλεί το σύνδρομο, φαίνεται όμως πως η ηλικία της μητέρας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Τα παιδιά με σύνδρομο Down αναπτύσσονται με πιο αργούς ρυθμούς, αφού παρουσιάζουν μέτρια νοητική υστέρηση. Καταφέρνουν όμως να αποκτήσουν αρκετές δεξιότητες σε όλους τους τομείς, αρκεί να υπάρχει ορθή παρακολούθηση, εκπαίδευση, καθοδήγηση και φυσικά αγάπη. Έτσι γίνονται άτομα ευτυχισμένα, έχουν λατρεία για τη ζωή, είναι χαρούμενα και θέλουν να δημιουργήσουν. Χαίρονται με τις καθημερινές απολαύσεις, μοιράζονται την αγάπη τους, κάνουν φιλίες, μορφώνονται, καλλιεργούν ταλέντα.  Φαίνεται μάλλον  πως μπορεί να έχουν ένα χρωμόσωμα παραπάνω αλλά  με το χρωμόσωμα αυτό έρχεται κι ένα επιπλέον  χρώμα στις ζωές τους κι έτσι χρωματίζουν και τις ζωές των άλλων?.

Όσο για τη χρωματιστή ζωή ενός παιδιού με σύνδρομο Down?? «Ο Πέτρος έκλεισε τα 41. Δουλεύει σε ένα μέρος με άλλα «παιδιά» σαν κι αυτόν και βάζει σε σακουλάκια βότανα και μπαχαρικά. Ερωτεύεται συνέχεια και κάθε εβδομάδα μου ανακοινώνει το όνομα της αγαπημένης του. Ζει στην Αμερική. Μιλάει άπταιστα δύο γλώσσες. Λατρεύει τις ταινίες της Disney και ξέρει απ? έξω όλους τους διαλόγους. Η αγαπημένη του είναι το Lion King. Κάνει παντού φίλους κι δεν έχει νιώσει ποτέ πως είναι διαφορετικός??? παρά μόνο όταν έρχεται στην Ελλάδα. Εδώ όπου πηγαίνει τον κοιτούν περίεργα?»

 

 

προτεινόμενα link:

Κάναμε ένα παιδί με σύνδρομο Down

Το μήνυμα μίας μαμάς

 

προτεινόμενες ταινίες:

Εμείς οι Δύο (2009)

Αν μ” αγαπάς (2006)

The Memory Keeper’s Daughter (2008)