Έφτασε και επίσημα η Άνοιξη


Από τις 12:29 (ώρα Ελλάδος) της 20ης Μαρτίου η άνοιξη είναι και επίσημα «ζωντανή» ….στο βόρειο ημισφαίριο της Γης. Η εαρινή ισημερία έφερε μαζί της τον καλό καιρό, την χαρούμενη διάθεση και τα πολύχρωμα λουλούδια. Τι είναι όμως η εαρινή ισημερία;

Η ισημερία συμβαίνει γύρω στις 20 Μαρτίου και 22 Σεπτεμβρίου και χωρίζεται σε εαρινή και φθινοπωρινή. Η λέξη «ισημερία» προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, και διευκρινίζει τι ακριβώς συμβαίνει: μέρα και νύχτα αποκτούν περίπου ίση διάρκεια.

Κατά την διάρκεια της ισημερίας ο Ήλιος βρίσκεται σε ευθεία με την κατακόρυφο στον ισημερινό της γης. Αυτό δίνει και την ίση διάρκεια σε μέρα και νύχτα.

Οι ισημερίες -η εαρινή και η φθινοπωρινή- καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια -το θερινό και το χειμερινό- προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα.

Η άνοιξη δεν έχει σταθερή ημερομηνία έναρξης και η πρώτη μέρα της ποικίλει ανάμεσα στις 19 (πιο σπάνια), στις 20 (συνήθως) και στις 21 Μαρτίου, ανάλογα με το έτος.Και φέτος η άνοιξη θα διαρκέσει ένα λεπτό λιγότερο σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η άνοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο και ό,τι χάνει, το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι.

earini_isimeria

Σήμερα, στο βόρειο ημισφαίριο ο Χειμώνας διαρκεί περίπου 89 μέρες (λιγότερες από όλες τις εποχές), η Άνοιξη σχεδόν 93 μέρες, το Καλοκαίρι σχεδόν 94 μέρες (περισσότερες από όλες τις εποχές) και το Φθινόπωρο σχεδόν 90 μέρες. Συνολικά, η θερμότερη περίοδος του έτους (Άνοιξη και Καλοκαίρι) είναι περίπου μία εβδομάδα μεγαλύτερη σε διάρκεια από την ψυχρότερη (Φθινόπωρο και Χειμώνας).

Η διάρκεια της Άνοιξης μειώνεται περίπου ένα λεπτό της ώρας κάθε χρόνο, ενώ ο Χειμώνας μειώνεται σχεδόν κατά μισό λεπτό ετησίως. Αντίστροφα, η διάρκεια του Καλοκαιριού μεγαλώνει με ετήσιο ρυθμό ενός λεπτού (που χάνει η Άνοιξη), ενώ του Φθινοπώρου αυξάνει κατά μισό λεπτό (που χάνει ο Χειμώνας).

Έτσι, όσο περνάνε τα χρόνια, το Καλοκαίρι μεγαλώνει σε βάρος της άνοιξης και το Φθινόπωρο σε βάρος του Χειμώνα.